Filizlenmiş kestanenin tadı değişiyor, önce kontrol şart! 15 dakika haşlamak yetiyor

Kış aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alan kestane, fırında, tavada, tencerede yahut sobada pişiriliyor. Lezzetli yemişlerden kestane, sıhhatimiz için de çok yararlı. Pekala, filizlenmiş kestane tüketmek sakıncalı mı?

Kestaneyi hakikat şartlarda saklamadığınız vakit, filizlenmeye başlayabilir. Kısa müddette filizlenen bu yemişin çekirdeği, dış kabuğunu kırarak filiz çıkarır. Bu filizlenmenin manası, kestanenin güç kaynaklarını kullanarak büyüme sürecine geçtiğine işarettir.

Filizlenme sürecinde kestanedeki nişasta içeriği azalmaya başlar. Bu durum kestanenin tadını ve dokusunu tesirler. İçi buruşmuş ve yumuşamış kestaneler çoklukla taze olmaz. Gerçekten yenmesi de tavsiye edilmez.

Filizlenmiş kestanelerin tadı, düşündüğünüz üzere olmayabilir. Taze kestanelere kıyasla daha acı bir tadı olur. Bu durum, tüketim tercihini de yüksek oranda etkileyecektir. Filizlenmeye başlayan kestanelerin taze göründüğünü ve makûs kokmadığını düşünüyorsanız tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Ancak kestanelerde küf, çürüme yahut rahatsız edici kokular varsa mutlaka tüketmeyin. Filizlenme süreci doğal bir süreç olsa da sıhhatinize ziyan verebilir. Bu süreç, kestanelerin zehirli hale gelmesine yol açmaz. Fakat uygun olmayan saklama şartları nedeniyle küflenme meydana gelir. Küf, mikotoksin ismi verilen ziyanlı hususlar üretebilir.

Kestanelerin filizlenmesi çoklukla sıcaklık ve nem düzeylerine bağlıdır. Gerçek saklama şartları sağlanarak filizlenmeyi önleyebilirsiniz. Kestaneleri serin bir ortamda saklamak kıymetlidir. Ülkü olarak buzdolabında yahut soğuk bir kilerde saklayabilirsiniz.

Saklama sırasında nemden uzak tutmak için kestaneleri kuru bir bezle silerek saklayabilirsiniz. Nem düzeyini denetim altında tutmalısınız. Kestaneleri filizlenmeye karşı muhafazanın en tesirli yollarından biri dondurmaktır. Kabuklarını temizleyip kuruladıktan sonra hava geçirmeyen poşetlere koyun.

Uzun mühlet saklamayı düşünüyorsanız, haşlama yahut fırınlama üzere ısıtıcı süreçleri tercih edebilirsiniz. Kestaneleri kaynar suda 10-15 dakika haşlayıp akabinde kurulayarak saklayabilirsiniz. Birebir biçimde fırında düşük sıcaklıkta yavaşça pişirirseniz, filizlenme sıkıntısının önüne geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir